Инди хора

Работно място – Антарктида! Как се живее на Южния полюс? (снимки)

Работа и живот на Антарктида - antarctic_sue
Аватар за nevsmile
Автор: nevsmile

Да си изследовател на Антарктида е доста рядко срещана професия, която определено не става за всеки. Континентът на вечните ледове, полярните сияния и императорските пингвини никога не се е славел с особено гостоприемство. 

Неизбежно в съзнанието изникват образи от учебниците: първите безумно тежки антарктически експедиции, в които смелчаци са се пробвали да обходят колкото се може по-големи територии с помощта само на шейни, теглени от кучета; Надпреварата за Южния полюс, в която норвежецът Руал Амундсен печели славата на първият човек, стъпил на най-южната точка на Земята, а неговият конкурент и не по-малко опитен изследовател Робърт Скот губи живота си. Ние, българите, се сещаме за проф. Христо Пимпирев и всички смелчаци от  българската база на Антарктида.

Да, това са велики хора, оставили следата си в снега и историята. Но какво знаем ние за ежедневния живот на Антарктида? Как се оцелява в базата на самия географски Южен полюс, където дори военните самолети нямат никакъв достъп в продължение на 6-7 месеца в годината? С какво се прехранват, какво работят, как се забавляват всички “полярници” в мрака на нощта, траеща над половин година?

Отговорът на тези и още куп други въпроси може да бъде намерен във фотоблога на американката Сю (antarctic_sue), прекарала 4 зими и 1 лято в американската полярна станция “Амундсен-Скот”, както и 4 лета и 1 зима в МакМърдо, най-голямото антарктическо селище, подслоняващо над 1000 души през летните месеци.

Блогът й обхваща една зима на Южния полюс (2012) и едно лято в МакМърдо (2013/2014)  – два периода, коренно противоположни като изживяване.

Сю е бивш военен, който в момента работи като метеоролог и лаборант. Професионалните й задължения на Антарктида включват типични задачи за званието й (напр. пускане на метеорологични балони за измерване на температурата, налягането и силата на вятъра), но и дейности като въздушен контрол на полетите до различните станции, риене на сняг от покрива на базата, миене на съдове и т.н. Това се дължи на факта, че по време на полярната зима на Антарктида остават малко учени – около 125 в МакМърдо и приблизително 50-ина в “Амундсен-Скот”. Отговорностите и работата по почистване и поддръжка на съответната станция се разпределят по равно между целия персонал.

Сю оставя своите снимки и кратките описания под тях да разказват историята на полярния живот. Научаваме:

  • Как изглежда полярното сияние в действителност, без да бъде подсилено с различни фотографски техники;
  • Какво трябва да облечеш, за да излезеш на -70C;
  • Какво се случва, ако някое заблудено животно попадне в близост до станциите;
  • Как 50 души успяват да издържат над 6 месеца на изкуствена светлина, със запаси от течаща вода, стигащи за едва 2-минутен бърз душ на ден;
  • Кой стои зад дизайна на церемониалния знак, обозначаващ Южния полюс;
  • Кои провизии най-бързо свършват в полярна станция “Амундсен-Скот”;
  • Какво се отглежда в оранжерията на най-южната точка на Земята;
  • Защо цялата станция грее в коледна украса 5 месеца в годината.

Блогът на Сю е като барометър на настроенията, властващи на Антарктида. Непривичните условия на живот, мракът и изолираността през полярната зима си казват своето и в голяма част от публикациите се усеща носталгия и копнеж по слънцето, зеленината на природата и свободата просто да излезеш навън и да отидеш някъде. Където и да е. Явно освен отлично здраве и късмета да се родиш в държава, която притежава база на най-студения континент, дългосрочната работа на Антарктида изисква определен тип психика и темперамент, за да оцелееш – и буквално, и преносно.

Но макар и последната снимка на Сю от Южния полюс за 2012-та я изобразява паднала на колене от щастие пред самолета, който най-сетне ще я върне в родината, на следващата година тази смела дама се завръща в Антарктида, за да прекара летния сезон в МакМърдо.

Неизбежен е изводът, че обичана или мразена, Антарктида прониква под кожата на обитателите си и ги кара да се завръщат отново и отново в най-студеното място на планетата.

А ето и някои от най-интересните снимки от блога на antarctic_sue:

Pax Terminal - най-малкият терминал в светаНай-малкият летищен терминал в света се намира на Южния полюс.

Destination ZuluСтанция “Амундсен-Скот”. Вход DZ (Destination Zulu) и контейнерите за битови отпадъци.

Вътрешност на станцията Амундсен-СкотВъв вътрешността на станция “Амундсен-Скот”.
През зимата навсякъде се окачват коледни лампички, за да
компенсират липсата на естествена светлина.

Коридори в станциятаПо коридорите има окачени исторически статии на “Ню Йорк Таймс” за покоряването на полюса.

Бек-ъп въздушен контролЕдно от работните места на Сю в станция “Амундсен-Скот”,
откъдето се извършва въздушен контрол на полетите от и до МакМърдо.

Времето на полюсаВремето на Южния полюс.

Полярно сияниеПолярното сияние. Директно от полюса, без Photoshop обработка.

Географският южен полюсЕто го и него – географски Южен полюс, на метри от станция “Амундсен-Скот”.

Конкурс за маркер на полюсаГеографският Южен полюс е указан с малък знак и пръчка, забити в леда, които се местят всяка година  в зависимост от изместването на ледената покривка. Ежегодно сред обитателите на “Амундсен-Скот” се провежда конкурс за дизайна на този знак.

ОранжерияОранжерията в базата “Амундсен-Скот”. Плодовете и зеленчуците от нея стигат за по една микроскопична порция на човек веднъж-дваж на сезон.

магазинНай-купуваните (и съответно най-бързо изчерпващи се) продукти от магазина на Южния полюс са алкохол, газирани напитки, сладкиши и цигари.

the Dark SectorОтдалечена част от станция “Амундсен-Скот”, наречена “The Dark Sector”.

МакМърдоЛято 2013/2014 в МакМърдо.

Градчето МакМърдоПоглед над  улица в антарктическото селище МакМърдо.

Исторически експедиции - екипировкаЗапазена оригинална екипировка от исторически експедиции на Антарктида, съхранявана в МакМърдо.

Тюлен на Антарктида Тюлен пречи на един от самолетите от МакМърдо да излети.
Служителите го прокуждат с пляскане с ръце, защото според Антарктическите разпоредби, хората нямат право да докосват животните с ръце.

Кафе на МакМърдоВ МакМърдо също пият кафе.

Сю Сю на фона на залязващото слънце на Южния полюс.
Облечена е в специалната си антарктическа униформа, включваща термобельо, термополо и клин, специални подплатени ботуши и пухени гащеризон и парка. В по-студени дни очите също се предпазват със специални очила.

© Фотографиите в тази публикация принадлежат на antarctic_sue.

Виж още:

За автора

Аватар за nevsmile

nevsmile

Маркетинг специалист по професия, индивидуалист по душа. Обича да търси скритите перли в инди културата. В iPod-a й ще откриеш поне 1431 песни, за които изобщо не си чувал/а. Харесва и се увлича по хипстър стила, но очилата й са си съвсем истински. Пише кратки разкази, води си хаотичен дневник и мечтае да издаде роман.
Създател и главен редактор на сайта IndieBeaver.com

1 коментар

  • Добра статия с много интересно описание на живота на място, недостъпно за обикновен човек… или поне за любители на свежите тропически коктейли. Също така ми харесват повечето снимки, които напомнят повече на база на Марс, от колкото база на Южния полюс. Добре, че са надписите и снега, които напомнят на нещо земно поне малко. Определено бих отишъл там поне за малко, за приключението.

Коментирай

шест + дванайсет =

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.